Grupul parlamentar PNL din Senat, căruia i s-au raliat și 13 senatori USR, au înaintat la CCR, la începtul lunii septembrie, o sesizare privind proiectul de lege care modifică Legea referendumului.
„Prin acest demers, PNL nu blochează organizarea niciunui referendum la nivel național. PNL nu a contestat Legea 3/2000 în forma actuală, care permite organizarea oricărui referendum, ci am contestat legea de modificare a acestei legi prin care Parlamentul, CCR și președintele au fost eliminați din procedura legală și constituțională prevăzută anterior cu privire la stabilirea obiectului și datei de organizare a referendumului”, a spus senatorul PNL Iulia Scântei, la acel moment.
Ea a precizat că PNL a contestat prevederile nou introduse de majoritatea PSD-ALDE la Legea referendumului, întrucât consideră că acestea încalcă Legea fundanetală și compromit șansele organizării oricărui referendum, inclusiv a referendumului pentru revizuirea Constituției.
Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat, tot la acel moment, că modificările aduse legii referendumului au ca singur obiectiv să reducă pe cât posibil atribuțiile președintelui.
„Din neant a apărut un proiect de lege de modificare a Legii referendumului care a trecut de Parlament, de Camera Deputaților, în decurs de două zile, cred, sau trei zile. Face parte din categoria proiectelor legislative susținute de cooperativa vechililor roșii care urmărește același scop: să reducă pe cât posibil atribuțiile președintelui. Practic, prin modificarea la Legea referendumului se prevede că proiectul de lege de modificare a Constituției prin care se modifică Constituția nu își mai urmează parcursul obișnuit și după avizul CCR Guvernul hotărăște organizarea referendumului”, a declarat Ludovic Orban.
„Or, nouă ni se pare că există chiar o pronunțare a CCR privitoare la organizarea referendumului care spune că intervalul orar de organizare a referendumului nu poate fi stabilit de către Guvern, ci trebuie stabilit prin lege. Cred că orice încercare de confiscare a unui astfel de referendum este imorală și s-ar putea întoarce împotriva celor care încearcă să confiște politic acest referendum”, a mai spus Orban.